Terra Nova Gran Partita 19 januari

Terra Nova Gran PartitaDSCF8362_BC2_Snapseed

Amuz, Antwerpen  19 januari 2015 20u
Concerttickets € 30
Info Cultuur Antwerpen 03 338 95 85

Programma

Gran Partita K.361 Wolfgang Amadeus Mozart

Allegro
Adagio
Thema con Variazione
Rondo

Partita Imaginaire Henri Joseph de Croes & Henri Jacobus Tobi

Allegro
Andante
Aria
Adagio
Aria
Thema con Variazione
Lied
Rondo

Over de componisten en het programma

Wolfgang Amadeus Mozart | Gran Partita K.361

gran_partitaWie de film Amadeus ooit zag herinnert zich waarschijnlijk de scene waarin de componist Salieri, Mozart grote tegenspeler Mozart voor het eerst in eigen persoon ontmoet. Salieri bekijk op zijn knieën enkel handschriften van de meester. Op dit moment horen we een zachte aanzet van een hobo, helemaal uit de hoogte. Salieri erkent onmiddellijk het genie en beschrijft deze hemelse inzit als de stem van God. Het stuk in kwestie dat we horen is het Adagio uit de Gran Partita.

Over weinig stukken van Mozart ontstonden zoveel mythes als rond de Gran Partita. Veel van deze legende’s spreken tot de verbeelding maar stoelen vaak op los, vaak aanwakker door Mozarts eerste biograaf en nadien ook echtgenoot van de weduwe van Mozart. Het manuscript was bijna een eeuw zoek waardoor heel wat verkeerde versies werden gedrukt. Verder houdt het werkrechtstreeks verband met de vrijmetselarij en zou Mozart het werk bovendien voor zijn eigen huwelijk hebben gecomponeerd. Veel stof tot speculatie maar één zaak is zeker: het is een magistraal en uniek werk.

Henri Joseph de Croes & Henri Jacobus Tobi | Partita Imaginaire

Vlad Weverbergh, Oprichter van Terra Nova stelde deze Suite Imaginaire zelf samen. TitelbladtobiHet stuk is een bloemlezing uit partias van twee Antwerpse tijdgenoten van Mozart: Joseph de Croes en Jacobus Tobi. Bijzonder is ook dat er in deze suite vocale muziek werd verwerkt. Een denkbeeldige suite of zeg maar een Gran Partita met Antwerpse roots.

Henri Joseph de Croes was zoon van een Antwerpenaar en tijdgenoot van Mozart. Zijn muziek is pas enkele jaren gelden ontdekt in de hofbibliotheek van Thurn und Taxis in Regensburg. Op het einde van de 18e eeuw was De Croes kapelmeester van het hoforkest van Regensburg, één van de beste orkesten uit die tijd. Wat de muziek van de Croes heel bijzonder maakt is haar grote kwaliteit en virtuositeit, Bovendien is ze erg verrassend. Jammer genoeg verdween hij helemaal tussen de plooien van de tijd. De Croes componeerde erg veel muziek waaronder ook een opera. Voor het eerst Uit deze opera zullen enkele aria’s in deze suite imaginaire worden opgenomen.

Henri Jacobus Tobi was een Antwerpse klarinetvirtuoos, componist en tijdgenoot van Mozart. Tobi componeerde veel kamermuziek, motetten en een mis. Zijn muziek werd toen zelfs uitgegeven bij een belangrijke uitgever in Parijs. Net zoal de Croes verdween Jacobus Tobi helemaal tuisende plooien van de tijd. Zijn muziek behoort momenteel tot de permanente collectie van het Vleeshuis in Antwerpen.

De vriendenwerking van Terra Nova wordt tijdens dit concert voorgesteld.

Concerttickets € 30
Info Cultuur Antwerpen 03 338 95 85

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *