De Croes

Nog steeds nieuwe ontdekkingen
Een gekende boutade stelt dat we in een tijdperk leven waarin de kennis van de mensheid nog nooit zo groot is geweest. Bovendien zou die kennis elke 10 jaar verdubbelen.
Dit geldt ook voor onze muziekgeschiedenis en muziekwetenschap.
Nog steeds wordt er nieuwe muziek ontdekt. Klassieke muziek die eeuwen verborgen bleef in bibliotheken. De muziek op deze opname is van de hand van Henri Joseph De Croes. Ze is pas enkele jaren geleden ontdekt in de hofbibliotheek van Thurn und Taxis in Regensburg en werd nooit eerder opgenomen.
Als artiest is het natuurlijk uitermate boeiend om nieuwe, interessante muziek te mogen herontdekken en op een eigentijdse manier te kunnen uitvoeren en opnemen.

Divertimenti: muziek als verstrooiing
De muziek op deze cd, Divertimenti en Douze Morceaux, warens initieel bedoeld als verstrooiingsmuziek, zeg maar achtergrondmuziek voor recepties, feesten en banketten.
Dit was heel gebruikelijk in de 18e eeuw. Ook vandaag is dit een actueel gegeven: nooit eerder werd er in onze maatschappij zo veel naar muziek geluisterd. Zeer dikwijls heeft deze muziek, thuis, in de auto of in publieke ruimtes een achtergrondfunctie.
Wat deze muziek van De Croes heel bijzonder maakt is haar grote kwaliteit en virtuositeit.
De Croes was kapelmeester van het hof orkest van Regensburg, één van de drie toonaangevende top orkest van het achttiende eeuwse Europa.
De Croes combineert op zeer hoog niveau luchtige speelse en krullerige hofmuziek met de rationalistische vormen van het classicisme en met de Empfindsamkeit van de vroeg romantiek.
Deze muziek werd bovendien geschreven voor het kruim van de 18e eeuwse solisten. Ze vertelt ook een verhaal van een vergeten kunstenaar uit een tijdperk dat soms verrassend veel gelijkenissen vertoont met het Europa van vandaag.

De cd:
De cd is nu verkrijgbaar in de winkel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *